Asam Pedas Ikan Merah. Asam pedas yg paling sedap didunia! korang try nanti ok. www.instagram.com/ashhryyyyy www.instagram.com/shoshedap. Memasak asam pedas yang sedap memang kena sabar. Sabar untuk menunggu bahan yang ditumis masak garing berkali kali.
Padeh adalah bahasa minang dari pedas. Sajian ini berkuah merah menyala, bercitarasa pedas-gurih-asam, dan tak pakai santan! Versi aslinya menggunakan asam kandis sebagai pemberi rasa segar, tapi anda bisa. You can cook Asam Pedas Ikan Merah using 18 ingredients and 5 steps. Here is how you cook it.
Ingredients of Asam Pedas Ikan Merah
- You need 10 of ekor ikan merah (saiz kecil).
- You need 6 of sudu besar cili kisar.
- It's 5 of biji bawang merah saiz bsr (potong kecil).
- Prepare 5 ulas of bawang putih (belah 2).
- You need 3 batang of serai (dipotong kecil).
- It's 1 1/2 of inci lengkuas (dipotong kecil).
- It's 1 1/2 of sudu kecil serbuk kunyit (nak guna kunyit hidup pun boleh anggaran 1 inci).
- It's 5 cawan of air.
- You need 5 of sudu besar asam jawa biji.
- Prepare 1/2 cawan of minyak masak.
- It's 1 1/2 of sudu kecil garam.
- You need 1 1/2 of sudu kecil Nazri ajinomoto.
- It's 2 batang of bunga kantan (belah 2).
- You need 3 of biji tomato (belah 4).
- It's 5 of tangkai daun kesum.
- It's of Bahan Tambahan.
- Prepare of Kacang bendi.
- You need Daun of kunyit.
Masakan ikan kakap kali ini adalah sup asam pedas yang memiliki citarasa yang lezat dan gurih. Aneka masakan ikan kakap salah satu masakan yang Ikan kakap memang banyak sekali jenis serta bentuknya, seperti ikan kakap merah, ikan kakap putih, ikan kakap hitam dan juga ikan kakap lainnya. Literally translated to 'sour spicy', Asam Pedas fish curry is tangy, spicy, appetizing and best served with rice. Fillet Kakap Merah Asam Pedas Manis.
Asam Pedas Ikan Merah instructions
- Ikan dibersihkan. *Petua, jika ikan berbau hanyir & berlendir mmg sukar utk dikendalikan. Cara yg mudah, ambil 2-3 sd bsr asam jawa biji dan cmpr dgn 1/2 cwn air pns. Gaul rata & tapis (taknak tapis pun takpe) lumurkan pd ikan td & biarkan dlm 3-5 minit. Bilas dgn air dan toskan. Cara yg kedua ialah ambil 1 cwn tpg gndm & lumur pd ikan & biarkan 3-5 minit, bilas dgn air. Ttp di sini sy mgunakan cara yg pertama shj..
- Kisar 1/2 cwn air,bwg merah, bwg putih, lengkuas (kunyit-jika guna kunyit hidup. Jika guna s.kunyit-tak perlu) & serai hgga halus. Pnskan myk msk &tumis bhn kisar, cili kisar & s.kunyit hgga kering air nya & naik bau..
- Apabila keluar myk nya, masukkan 4 cwn air..
- Biar hgga mgeleggak, msukkan ikan, bunga kantan, d.kesum..
- Msukkan air asam jawa, garam & ajinomoto. Bila ikan dah msk, msukkan tomato dan tutupkan api. Siap..
Asam pedas dan ikan patin kesukaaanku, berhubung paksu agak milih masakan tp kalo asam padeh kalo kata orang minang dia sukaa ya aku buatt deh😘. Karena rasa asamnya yang begitu nikmat dan dengan bumbu yang berasal dari Sumatera sendiri yang membuat kenikmatan tersendiri d. Bersihkan dan potong ikan kakap merah. Beri garam dan perasan jeruk nipis. Tumbuk halus kunyit, jahe, bawang merah, bawang putih.
Tiada ulasan: