Ikan Bakar Tok Mak.
You can cook Ikan Bakar Tok Mak using 8 ingredients and 3 steps. Here is how you achieve it.
Ingredients of Ikan Bakar Tok Mak
- Prepare 3 of ekor ikan kembung.
- Prepare 5 of biji limau kasturi.
- You need 2 of sudu besar serbuk kunyit.
- You need 1/2 sudu teh of garam bukit.
- It's 2 of bawang merah.
- It's 1 of bawang putih.
- You need 3 cm of halia.
- It's 10 of biji cili padi kecil.
Ikan Bakar Tok Mak step by step
- Tumbuk bawang merah, bawang putih, halia dan cili padi sehingga separuh lumat.
- Rendam sebentar ikan dengan perahan air limau kasturi. Basuh ikan sehingga bersih. Lumur ikan dengan serbuk kunyit dan garam. Kemudian, sapukan bahan yang ditumbuk tadi di ikan..
- Basuhkan daun pisang. Lap. Letak atas kuali leper. Letak sedikit minyak. Panaskan kuali. Letak ikan tadi. Masak dengan api perlahan. Terbalikkan untuk bagi rata. Apabila ikan dah masak, boleh dihidangkan..
Easiest Way to Prepare Appetizing Ikan Bakar Tok Mak
Reviewed by subindo drakor gratis
on
Mei 21, 2020
Rating:
Tiada ulasan: