Ikan Patin Masak Tempoyak.
You can have Ikan Patin Masak Tempoyak using 9 ingredients and 5 steps. Here is how you cook it.
Ingredients of Ikan Patin Masak Tempoyak
- Prepare of ekor ikan patin saiz sederhana dipotong 5.
- It's of inci kunyit hidup.
- Prepare of tangkai cili padi merah.
- You need of senduk tempoyak.
- You need of air.
- It's of sudu kecil garam halus.
- You need of kuntum bunga kantan.
- Prepare of tangkai daun kesum.
- It's of biji timun.
Ikan Patin Masak Tempoyak step by step
- Lumurkan ikan yang telah dibersihkan dengan tepung gandum Dan asam keping untuk hilangkan bau hanyir, selepas itu bilas lagi bersih-bersih ikan tersebut..
- Tumbuk kasar kunyit hidup bersama dengan cili padi merah dan masuk kan tempoyak ke dalam lesung kemudian gaul sebati bersama dengan cili padi + kunyit hidup.
- Masuk kan ke dalam periuk bahan yg di dalam lesung tadi (kunyit hidup, cili padi, tempoyak) Dan tuangkan air ke dalam periuk..
- Masuk kan Timun, daun kesum, dan juga bunga kantan..
- Apabila air sudah agak mengelagak, masuk kan pula ikan dan perasakan bersama dengan garam.
How to Prepare Delicious Ikan Patin Masak Tempoyak
Reviewed by subindo drakor gratis
on
Mei 09, 2020
Rating:
Tiada ulasan: