Wantan/dumpling inti ayam. Sup Dumpling/Wantan dan Dumpling/Wantan Goreng Bahan-bahan: Ayam/daging kisar; Tips: Mahu gunakan isi ayam segar pun boleh, tapi perlu kisar atau cincang dahulu.. Kuantiti sama ada banyak atau sedikit ikut citarasa, asalkan nanti kulit wantan tersebut boleh melekat. Bukan sahaja boleh berintikan sayur-sayuran, inti dumpling juga boleh dipelbagaikan dengan isi ikut selera anda.
Wantan ayam goreng ini amatlah sedap dan rangup. Pasti rasa satu sahaja tidak cukup. Celup wantan dlm air didih sup wantan n ayam msk sikit n tidak terbuka ms goreng nanti. You can have Wantan/dumpling inti ayam using 8 ingredients and 4 steps. Here is how you cook it.
Ingredients of Wantan/dumpling inti ayam
- Prepare 1 of pek kulit wantan/dumpling.
- You need 200 g of isi ayam(isi SAHAJA).
- Prepare 100 g of isi udang.
- It's 1/2 of cwn daun bawang.
- You need 3 ulas of bwg putih(cincang).
- Prepare 2 of biji bwg merah(potong dadu).
- It's 1 of sdk lada sulah.
- It's 1 of sdb serbuk cukup rasa.
Kredit resepi dan gambar kepada beliau. Dimsum mungkin sedikit asing untuk masyrakat Melayu,hal ini kerana ianya biasanya dikaitkan engan masyarakat Cina. Tetapi sebnarnya anda tidak perlu risau. Mula-mula, cincang halus isi ayam dan udang.
Wantan/dumpling inti ayam instructions
- Masukkan semua bahan kedalam food prosessor. blend jgn terlalu halus ye.
- Masukkan inti kedalam kulit dumpling & buat bentuk sesuka hati.
- Dah siap masukkan kedalam loyang pengukus & kukus sampai masak.
- Siap boleh la dihidangkan dengan sos thai..nk buat sup pun boleh ye.
Cara-Cara Membuat Dumpling Ayam :) Bahan-bahan - Isi Ayam - Daun Bawang - Lobak - Bawang Putih Goreng + Minyak Bijan - Lada Putih - Garam - Secukup Rasa. Tapi kebanyakkan inti yang diorang buat, selalunya inti udang dan juga daging yang tak boleh kita makan tu. Tapi semalam , aku buat dumpling ayam. Ya.! dumpling ni memang tak susah nak buat.senang je. Sebelum ni, aku ada juga google resepi.
Tiada ulasan: