Ayam Masak Merah Kenduri. Ini cara saya dengan gabungan resepi mak saya. Nak sedap ayam Masak Merah & warna cantik guna gula Melaka dan serai dikisar bersama bawang, halia dan lengkuas. Pastu kena masuk daun sup, bawang dan bawang goreng untuk tambah keenakan ayam Masak Merah.
Sebenarnya tak susah pun nak masak style kenduri orang kawin tu. Senang jer… Ada beberapa tips nak jadikan masakan kita ala-ala lauk macam kat kenduri. Tips Masak Ayam Masak Merah Kenduri Sedap Mudah Style Nina Mirza. You can have Ayam Masak Merah Kenduri using 18 ingredients and 6 steps. Here is how you cook it.
Ingredients of Ayam Masak Merah Kenduri
- You need of Bahan Ayam Goreng :.
- Prepare of ketul ayam.
- Prepare of sudu besar garam.
- It's of sudu besar kunyit.
- You need of Bahan Sambal :.
- Prepare of biji bawang besar (dikisar halus).
- It's of biji bawang putih (dikisar halus).
- Prepare of inci halia (dikisar halus).
- Prepare of Rempah 3sekawan (3biji buah pelaga, 1kuntum bunga lawang, 5biji bunga cengkih).
- Prepare of serai (diketuk).
- Prepare of sudu besar cili kisar.
- Prepare of air.
- You need of biji tomato (dipotong kecil).
- It's of sudu besar sos cili.
- You need of sudu besar sos tomato.
- You need of garam.
- Prepare of gula.
- Prepare of Secubit serbuk perasa.
Tips utama yang Nina dapat, Ayam yang nak digoreng tak perlukan salut dengan pelbagai jenis tepung serbaguna bagai tu. Kalau sebut pasal resepi ayam masak merah , mesti dikaitkan dengan kenduri , nasi minyak atau nasi tomato dan kanak-kanak kan. Kalau pergi mana-mana kenduri kahwin , antara menu utama selain gulai kawah atau gulai daging , mesti ada ayam merah juga kan. Resepi Ayam Masak Merah yang ini diambil dari blog Ana Suzana yang dipelajari dari ayahnya yang merupakan seorang tukang masak bagi majlis kenduri kawin yang tersohor di kampung beliau.
Ayam Masak Merah Kenduri step by step
- Ayam digaul garam dan kunyit. Goreng sehingga garing. Angkat dan toskan..
- Tumiskan rempah 3sekawan, bawang besar, bawang putih dan halia sehingga naik bau. Masukkan serai..
- Masukkan cili kisar dan air. Masak sehingga pecah minyak..
- Masukkan tomato, sos cili dan sos tomato. Masak sehingga kuah pekat..
- Masukkan ayam yang telah digoreng. Perasakan dengan gula, garam dan serbuk perasa. Masak sehingga mendidih. Tutup api dan sedia untuk dihidangkan..
- Selamat mencuba 😋.
Dah lama resepi ini disalin, cuma belum ada kesempatan dan masa yang sesuai untuk dicuba sendiri sehingga lah hari ini. Selalunya, ayam masak merah dihidangkan di kenduri seperti kenduri kahwin ataupun semasa majlis kesyukuran. Tapi, disini kami bawakan versi yang lebih mudah dan boleh dimasak oleh sesiapa sahaja termasuk mereka yang baru nak berkecimpung dalam bidang masakan ini. Selain menyediakan ayam masak merah, saya juga sediakan udang masak lemak cili padi dengan kacang buncis dan telur dadar. Walaupun masak campak campak ikut gerak hati tapi rasanya sangat sangat sedap.
Tiada ulasan: