Recipe: Delicious Ikan Tongkol Kukus/Rebus

Ikan Tongkol Kukus/Rebus.

Ikan Tongkol Kukus/Rebus You can cook Ikan Tongkol Kukus/Rebus using 6 ingredients and 4 steps. Here is how you achieve that.

Ingredients of Ikan Tongkol Kukus/Rebus

  1. It's of ekor ikan tongkol cuci bersih dan potong, berat ikan1.5 kilo.
  2. Prepare of daun pandan.
  3. It's of inci lengkuah dihiris.
  4. Prepare of asam gelugor.
  5. Prepare of sdt garam halus.
  6. It's of sdt serbuk perasa.

Ikan Tongkol Kukus/Rebus step by step

  1. Cuci bersih semua bahan,potong daun pandan dlm ukuran 5 inci...alas dasar periuk dengan daun pandan,susun ikan berselang seli dengan hirisan lengkuah dan daun pandan dan asam gelugor...susun ikan hingga selesai,taburkan garam dan serbuk perasa..
  2. Tutupkan periuk buka api dapur perlahan kukus/rebuslah ikan hingga air ikan keluar...biarkan air ikan sedikit kering padamkan api dapur.Ok siap 😘.
  3. Inilah rahsia dan #tips kesedapan ikan gulai nasi dagang akk...ikan direbus mengunakan daun pandan dan tidak meletak air ketika proses rebus/kukus, ikan tidak hancur dan cantik.
  4. Ikan rebus #StyleAzaAaj is done...Selamat mencuba 😍 cadangan masakan: Ikan rebus ini sesuai untuk pelbagai menu antaranya untuk gulai nasi dagang,sambal tumis,ikan rebus goreng cili bawang,masak lemak kuning dan pelbagai menu lain..

Recipe: Delicious Ikan Tongkol Kukus/Rebus Recipe: Delicious Ikan Tongkol Kukus/Rebus Reviewed by subindo drakor gratis on Julai 20, 2020 Rating: 5

Post Comments

Tiada ulasan:

Dikuasakan oleh Blogger.