Onde onde labu. Resepi Kuih Onde Onde - Aduh apa nak buat dengan labu sepotong ni? Nak dibuang sayang pulak, nak masak macam untuk kepalang sikitnya. Dok ler tergolek dalam peti tu.
Selain rasanya yang enak dan bentuknya yang bulat, taburan wijen membuat makanan ini terasa lebih gurih. Learn how to make soft yet lightly chewy onde onde filled with aromatic coconut sugar. The first bite will create that burst of melty coconut sugar inside your mouth. You can have Onde onde labu using 7 ingredients and 5 steps. Here is how you achieve that.
Ingredients of Onde onde labu
- Prepare of 🏵️ 1cawan labu(direbus dan dilenyek).
- It's of 🏵️ 1cawan tepung pulut.
- You need of 🏵️ sedikit air.
- You need of 🥥1 biji kelapa parut.
- You need of Secubit garam.
- You need of 🍬1 ketul gula Melaka(dipotong2).
- You need of 🌿3 helai daun pandan.
Onde-onde merupakan makanan yang legendaris di Indonesia. Cemilan ini umumnya berbentuk Cara Membuat Onde-onde Labu: Selagi masih panas, haluskan labu kuning menggunakan garpu. Each onde-onde is coated with fresh shredded coconut. Get all the tips to make this traditional Onde-onde burst while boiling.
Onde onde labu instructions
- Labu yg telah direbus tadi di lenyek2kan dan mskan..*air dalam 1sdb.. kemudian masukan tepung pulut...gaul hingga tidak melekat di tangan....
- Buat bulat2...dan masukan gula Melaka tadi..tutup kan semula....
- Hasilnya setelah selesai di bulat2kan.....
- Didihkan air hingga melegak... kemudian masukan onde2 tadi..jika ia timbul maka ia sudah boleh diangkat.....
- Gaulkan onde2 tadi dgn kelapa...*kelapa dikukus sebentaruntuk tahan lama....
Sometimes, the dough may crack during the cooking process. Onde-onde ini berasal dari Jawa, berbentuk bulat dengan taburan wijen. These balls of Ondeh-Ondeh are so fun to eat. Made with sweet potatoes and glutinous rice flour rolled in coconut with a little surprise on the inside. Onde-onde atau jian dui adalah sejenis kue jajanan pasar yang populer di Indonesia.
Tiada ulasan: