Tomyam putih ayam ala thai. Tom yam ayam bersantan ala thai. Tomyam putih ini seakan-akan sup tapi rasanya sangat sedap seperti tomyam biasa. So paling mudah tomyam ayam pekat ala thai ler saya masak.
Mmg sedap betul tomyam ni, simple pun nak sedia kan. Tomyam merupakan salah satu hidangan Thai yang sangat popular dan digemari masyarakat setempat. Bagi yang tidak suka dan tidak boleh makan masakan pedas, tomyam putih adalah alternatif yang sedap dan terbaik buat anda. You can have Tomyam putih ayam ala thai using 16 ingredients and 4 steps. Here is how you cook it.
Ingredients of Tomyam putih ayam ala thai
- Prepare of Ayam/Seafood.
- Prepare of 1 1/2Cawan Air.
- It's 1 of kiub Pati ayam maggi.
- Prepare 3 batang of serai (Potong serong).
- It's 1 of inci lengkuas (Hiris Nipis).
- Prepare 1/2 of Bawang holland.
- You need 5 Helai of daun limau purut (buang tangkai).
- Prepare of Cendawan Tiram.
- It's of Bunga kubis.
- You need of Carrot.
- Prepare of Cili padi (Ikut kepedasan yg kita mau).
- It's 2 of sdb sos ikan.
- It's of Garam secukup rasa.
- Prepare of Tomato.
- Prepare 2-3 of Biji limau nipis Size sederhana (buang biji) (Jika mau lebihkan rasa masam lebihkan limau).
- It's Daun of ketumbar (Penaik aroma masakan thai).
Hi semua, kali ni Che Nom nak share resepi tomyam kuah putih ala Thai yg pedas, masam secukup rasa, sama macam yg Che. Resepi tomyam ala Thai adalah dengan menambah lengkuas/daun ketumbar. Segar rasa dapat hirup kuah tomyam ni. Seakan sup rasanya cuma sedikit masam dan pedas.
Tomyam putih ayam ala thai instructions
- Panaskan air dan masukkan ayam, serai,lengkuas, bawang holland dan pati kiub ayam (Remeskan sekejap sampai ayam masak) Dan masukkan daun limau purut yang dah dbuang tangkai blkng.
- Masukkan sayur dan sos ikan. Selepas itu masukkan garam (Agak agak sebab sos ikan dah masin). Biarkan mendidih masukkan tomato.
- Tutup api dan perahkan limau nipis. Masukkn daun ketumbar ☺️ (Dalam gambara tak ada daun ketumbar sebab sis lupa beli) 😂.
- Note : Jika nak guna seafood (Sotong/Udang) masukkan Seafood setelah masukkan sayur 😊.
Selain dari ayam, boleh juga buat kuah daging ataupun seafood. Makan dengan nasi panas dan telur dadar serta kailan ikan masin. Masukkan ayam terlebih dahulu, hingga ayam bertukar warna putih.sedap. Ini rahsia dan petua sedapkan resepi tomyam Thailand. Selepas air mendidih, masukkan ayam dan pastikan sehingga ayam bertukar warna menjadi putih supaya ia lebih sedap dimakan.
Tiada ulasan: