Kek lapis keladi cheese. The layered cake is a must-have in many major festivals in Malaysia such as Hari Raya, Chinese New Year, Deepavali and festive seasons. As a matter of fact. 'Adilia Cake House' provide to you a better & pure taste of 'Kek Lapis Sarawak'. Once you taste it,you'll love it!
The cake directly translates to Layer cake, because as you see it is made up of multi layered thin sponge. XL Choc moist cake frosting fresh cream. Siapa disini suka makan kek lapis? You can cook Kek lapis keladi cheese using 15 ingredients and 12 steps. Here is how you achieve it.
Ingredients of Kek lapis keladi cheese
- Prepare of biji telur ayam gred A.
- It's of mentega.
- Prepare of gula halus.
- Prepare of ovallete.
- You need of susu manis.
- Prepare of sri kaya.
- You need of tpg gandum di ayak.
- Prepare of coffee mate di ayak.
- It's of horlicks di ayak.
- You need of Pes keladi.
- Prepare of Pewarna ungu.
- It's of Serbuk perisa ice cream keladi.
- Prepare of cream cheese.
- It's of sudu tek esen vanilla.
- Prepare of Pewarna merah jambu.
Resepi ini boeh dikatakan viral dan mendapat pujian ramai di dalam group-group masakan. Terima Kasih Daun keladi Jangan Lupa Order Lah lagi. Kek jenis ini mempunyai dua rasa rasa coklat dan rasa yang keju, tetapi kita akan bercakap tentang rasa keju dan membuatnya juga masalah yang sama, yang membezakannya apabila mencampurkan bahan-bahan ke dalam campuran. Kek Lapis Sutera Ungu (coklat, keladi).
Kek lapis keladi cheese step by step
- Mixerkan mentega, gula dan ovallete sehingga kembang dan bertukar putih. Menunjukkan adunan dah kembang..
- Masukkan telur satu persatu sambil diputar perlahan. Masukkan sri kaya dan susu manis. Naikkan kelajuan mixer sehingga adunan sebati.
- Masukkan tepung, coffeemate dan horlicks sedikit demi sedikit,Putar hingga sebati..
- Bahagikan adunan kepada 2 bahagian.Satu untuk pes keladi. satu untuk cream cheese..
- Untuk adunan pes keladi: masukkan pes keladi, serbuk ice cream keladi dan pewarna ungu. Sebatikan adunan..
- Untuk adunan cream cheese: masukkan esen vanilla, pewarna merah jambu dan cream cheese.gaul sehingga sebati.
- Saya guna oven faber, jadi saya gunakan kepanasan oven 180° panaskan dalam 10 minit terlebih dahulu sebelum membakar adunan tadi..
- Untuk lapisan pertama, gunakan api atas dan bawah. masukkan 3 senduk kecil aduanan keladi, ratakan dan hentak perlahan2. saya bakar dalam 12 minit. Akan kelihatan sedikit hitam. Itu normal..
- Setiap adunan buat 2 lapisan.sebelum melapis, tekankan adunan yang dah masak tu terlebih dahulu guna penekan kek. Kalau tak ada penekan kek, guna sudu atau belakang senduk pun boleh. Untuk dapatkan lapisan yang cantik..
- Lapis sehingga habis. Setiap lapisan yang seterusnya tukar pemanasan guna api atas sahaja..
- Selesai melapis, last lapisan masih guna api atas ye. Dan bila dah masak. Baru guna api atas dan bawah untuk dapatkan kek lebih masak. Bakar dalam 10 minit..
- Sejukkan kan terlebih dahulu kek, baru boleh potong. Simpan dam peti sejuk untuk kekalkan kek lebih tahan lama..
KEK LAPIS SARAWAK by Mentega Keju Cakes House. Resepi kek lapis kukus ini adalah hasil daripada Puan Eiyjarn Aziean. Kek ni boleh dikatakan sangat mudah sebab hanya Rasa kek lapis kukus ni sangat sedap berlemak hasil penggunaan susu pekat manis, cream cheese dan juga tepung ais krim. Uniknya kek lapis Sarawak berbanding dengan kek lapis lain adalah design dan rasa kek itu. Ciri-ciri yang teliti dalam proses pembuatan kek lapis merupakan keistimewaannya.
Tiada ulasan: