Ayam Masak Bali. Resepi ayam masak bali hampir serupa dengan ayam masak merah. Namun ayam masak bali menggunakan lebih banyak serai dan daun kari, yang membuat rasanya jadi berbeza. Masukkan ayam yang sudah digoreng, dan masak hingga masak dan bumbu meresap.
Cara masak ayam suwir a la Bali tentu saja perihal yang sangat mudah, simple dan no ribet. Yaitu dengan cara merebus ayam terlebih dahulu kemudian disuwir-suwir kemudian campurkan ke dalam. Resepi Ayam Masak Bali - Saya teringat dahulu apabila berbulan madu dengan suami saya pergi ke bali dan mencuba makanan bali tetapi kegemaran saya ialah ayam goreng bali kerana terasa sangat. You can have Ayam Masak Bali using 14 ingredients and 14 steps. Here is how you achieve that.
Ingredients of Ayam Masak Bali
- It's of ketul ayam.
- It's of sudu kecil serbuk kunyit.
- Prepare of sudu kecil garam halus.
- Prepare of biji bawang besar (kisar).
- You need of bawang putih(kisar).
- It's of serai.
- Prepare of inci halia (kisar).
- Prepare of tangkai lada kering(kisar).
- Prepare of tangkai daun kari.
- You need of sudu kecil gula.
- It's of sudu kecil secukup rasa.
- You need of sudu besar kicap pekat.
- Prepare of sudu besar kicap cair.
- You need of minyak masak.
Cara nak masak ayam sambal bali ni tak jauh beza sangat macam kita masak ayam sambal yang biasa tu. Cuma ada tambahan sikit bahan lain macam serai dan daun kari. Lengkapi pengalaman masak masakan Bali dari berbagai resep di Masak Apa Hari Ini yang sudah pernah saya bagi sebelumnya. Selain Sate Lilit tadi, ada juga Ayam Pelalah.
Ayam Masak Bali step by step
- Sediakan bahan-bahan.
- Ayam digaul dengan ayam dan garam.
- Panaskan minyak di dalam kuali. Goreng ayam. Jangan terlalu garing. Dah masak angkat ayam dan ketepikan..
- Serai di ketuk.
- Kisar bawang putih, bawang merah dan halia. Ketepikan.
- Kisar lada kering dan ketepikan.
- Guna sedikit minyak goreng ayam tadi. Tumis serai dan daun kari sehingga warna kekuningan.
- Masukkan bawang putih, halia dan bawang besar yang telah dikisar.
- Masukkan lada kering yang telah dikisar.
- Tumis sehingga masak.
- Masukkan secukup rasa dan gula. Kacau sehingga sebati.
- Masukkan kicap cair dan pekat dan kacau sehingga sebati.
- Masukkan ayam dan kacau sebati.
- Siap sedia untuk dihidang.
Ayam Betutu Bali, sebuah makanan atau masakan khas Bali populer yang sering dicari wisatawan untuk tujuan wisata kuliner. Memang liburan ke pulau Dewata Bali, menikmati berbagai objek wisata. Selain resepi Ayam Masak Bali, kami juga menulis resepi lain dipostingan sebelumnya yang mendapat perkongsian ramai. Bumbunya yang meresap serta tekstur daging ayam yang empuk membuatnya jadi lezat. Hidangan khas Bali ini menggunakan banyak bumbu rempah, diantaranya adalah lengkuas, kunyit, dan kencur.
Tiada ulasan: