Recipe: Perfect Kek Sarang Semut (Gula Hangus)

Kek Sarang Semut (Gula Hangus).

Kek Sarang Semut (Gula Hangus) You can cook Kek Sarang Semut (Gula Hangus) using 13 ingredients and 7 steps. Here is how you achieve it.

Ingredients of Kek Sarang Semut (Gula Hangus)

  1. You need of A) Bahan Gula hangus disejukkan.
  2. Prepare of gula putih.
  3. You need of air panas.
  4. You need of B) Bahan diayak bersama.
  5. Prepare of tepung gandum.
  6. You need of st soda bikarbonat.
  7. You need of st soda penaik.
  8. Prepare of C) Bahan dikacau sebati.
  9. It's of biji telur gred B.
  10. Prepare of st esen vanila.
  11. Prepare of susu pekat manis.
  12. Prepare of ketul butter (~250g) dicairkan,disejukkan.
  13. Prepare of separuhkan bahan untuk kek lebih kecil menggunakan loyang 8 inci.

Kek Sarang Semut (Gula Hangus) step by step

  1. Bahan A: Masukkan gula dalam periuk dan hidupkan api. Masak sehingga gula mencair sepenuhnya dan menjadi gelap/perang. Masukkan air panas sedikit demi sedikit dan kacau sebati. (Lupa nak amik gamba).
  2. Sediakan bahan-bahan..
  3. Bahan C: Kacau telur sehingga bercampur kuning dan putih telurnya. (Tak perlu kembang). Masukkan susu, esen vanila dan butter cair yang telah sejuk. Kacau sebati..
  4. Masukkan bahan B.Sebatikan. Kemudian masukkan bahan A (larutan gula hangus) yang telah disejukkan. Kacau sebati..
  5. Panaskan oven 170C. Sediakan loyang yang dilapik dengan baking paper dan digris dengan butter/mentega. Tapis adunan ke dalam loyang. (Nampak residue yang tak larut dalam tapis tu kan..sebab tu saya tapis)*sukatan digunakan bagi loyang besar seperti ini..
  6. Bakar pada suhu 170-180c selama 45-50 minit. Boleh dibakar terus atau diperap jika suka. Juga boleh dikukus, tapi pastikan loyang ditutup rapat2 dengan aluminium foil dan pengukus telah dipanaskan..
  7. Keluarkan kek dari loyang apabila sudah sejuk dan sedia dipotong..

Recipe: Perfect Kek Sarang Semut (Gula Hangus) Recipe: Perfect Kek Sarang Semut (Gula Hangus) Reviewed by subindo drakor gratis on Mac 08, 2020 Rating: 5

Tiada ulasan:

Dikuasakan oleh Blogger.