Easiest Way to Prepare Delicious Roti Gebu

Roti Gebu.

Roti Gebu You can cook Roti Gebu using 18 ingredients and 9 steps. Here is how you cook that.

Ingredients of Roti Gebu

  1. Prepare of Roti yang sesuai diletak inti jika suka :.
  2. It's of inti kacang merah, inti kelapa dan lain-lain inti ikut citarasa.
  3. It's of atau disiram dengan butterscotch.
  4. It's of Bahan A :.
  5. Prepare of yis kering.
  6. Prepare of GR superbake.
  7. It's of tepung roti / tepung gandum [nak cantik guna tepung roti].
  8. You need of biji telur - dikocok.
  9. Prepare of gula kastor.
  10. Prepare of garam halus.
  11. You need of Bahan B :.
  12. Prepare of susu segar/susu cair [dari peti ais].
  13. It's of Bahan C :.
  14. Prepare of butter/margerine.
  15. You need of Bahan D :.
  16. It's of bijan.
  17. You need of biji telur - untuk glaze/sapu atas roti sebelum dibakar.
  18. Prepare of butter/margerine - untuk glaze/sapu atas roti selepas dibakar.

Roti Gebu step by step

  1. Satukan semua bahan A ke dalam yang bekas selesa..
  2. Masukkan bahan B susu segar/susu cair sedikit-sedikit hingga susu habis..
  3. Akhir sekali masukkan bahan C, uli sekata dan doh memang lembik..
  4. Tutupkan doh dengan plastik wrap 1 jam doh naik kembang..
  5. Tabur tepung atas papan pencanai, uli dan bahagikan doh kepada 9 bahagian..
  6. Sapu tangan kita dengan sedikit minyak, rounding doh cantik, terus letak dalam loyang, rehatkan 1 jam lagi agar doh naik dua kali ganda..
  7. Kemudian sapu/glaze atas roti dengan telur yang dikocok dan tabur bijan..
  8. Pastikan oven dipanaskan dahulu, suhu atas dan bawah 170, bakar 30-40 minit atau hingga masak..
  9. Sejurus sudah siap dibakar sapu/glaze atas roti agar kelihatan berkilat. Bila sejuk lembut gebu sangat..

Easiest Way to Prepare Delicious Roti Gebu Easiest Way to Prepare Delicious Roti Gebu Reviewed by subindo drakor gratis on April 03, 2020 Rating: 5

Tiada ulasan:

Dikuasakan oleh Blogger.