Kek coklat kukus. Tapi rupanya kek coklat lembap kukus ni tak pernah lagi saya kongsikan resepinya. Kalau nak resepi kek coklat versi bakar, boleh tengok resepinya disini. Lihat juga resipi-resipi untuk Kek kukus marble pisang tanduk.
Kek coklat kukus adalah salah satu juadah yang amat mudah untuk dibuat. Selain daripada untuk masak suka - suka, kek coklat kukus yang ringkas ini juga boleh dibuat semasa hari jadi. Nampak macam sedap sangat kek coklat moist ni. You can cook Kek coklat kukus using 18 ingredients and 6 steps. Here is how you cook it.
Ingredients of Kek coklat kukus
- It's of Bahan A.
- It's of gula halus.
- You need of serbuk koko.
- Prepare of susu cair.
- Prepare of minyak masak.
- You need of susu pekat manis.
- It's of Bahan B.
- It's of tepung gandum.
- It's of soda bikarbonat.
- It's of baking powder.
- Prepare of Bahan.
- You need of biji telur.
- It's of esen vanila.
- You need of Topping coklat.
- Prepare of serbuk koko.
- Prepare of minyak masak.
- It's of susu pekat manis.
- You need of susu cair.
Anak-anak tentu suka makan kek sebegini. Kalau anda mahu mencuba boleh ikut resepi kek ini. Contoh gambar kek cawan coklat kukus yang sudah di hias dengan aising dan coklat chip. Campurkan semua bahan-bahan A ke dalam sebuah.
Kek coklat kukus step by step
- Sediakan bahan2.
- Campurkan semua bahan A kedalam periuk.1 cawan tepung gandum Masak diatas api kecil hingga semua bahan larut..
- Satukan ke semua bahan B dan ayak..
- Masukkan ke semua bahan C kedalam pengisar, dan kisar hingga telur menjadi putih. Masukkan bahan A kedalam bahan B. Kacau guna senduk perlahan-lahan hingga sebati. Masukkan bahan C dan kacau guna whisk sehingga tiada ketulan lagi pada adunan. Panaskan periuk pengukus sehingga mendidih. Letakkan adunan kedalam loyang dan kukus selama 40 minit. Angkat dan sejuk kan..
- ❤️TOPPING COKLAT ❤️ Cara-cara Satukan semua bahan-bahan dan masak dengan menggunakan teknik 'double boil' Masak sehingga larut dan tidak berketul lagi. Angkat dan biarkan suam sedikit. Tuangkan keatas kek dan simpan didalam peti sejuk seketika..
- Sedap dihidangkan sejuk.
Perbezaan nya adalah hanya dalam proses pembuatan, yanga mana satu dengan cara dibakar dan yang satu dengan cara di kukus. Kek Coklat Kukus Lembap yang menggunakan kaedah sukatan cawan di dalam penyediaan bahan-bahannya. Kek ini tidak menggunakan telur tetapi hasilnya tetap sedap, lembut dan lembab. Jom cuba Resepi Kek Coklat Kukus yang paling sedap sekali ! Sedapnya Kek Coklat Kukus Layer Mousse ni.
Tiada ulasan: