Nasi Ayam Thai.
You can have Nasi Ayam Thai using 20 ingredients and 8 steps. Here is how you achieve that.
Ingredients of Nasi Ayam Thai
- Prepare of Bahan Nasi.
- It's 1 cawan of beras basmathi.
- It's 1.5 liter of air.
- It's 4 of ketul ayam.
- Prepare 5 ulas of bawang putih.
- You need 1 of inci halia.
- You need 3 of akar ketumbar.
- You need 1 of paket Serbuk Nasi Goreng Ayam Adabi.
- It's of Bahan Sos Thai.
- Prepare 3 ulas of bawang putih.
- You need 1/2 of inci halia.
- You need 4 of akar ketumbar.
- It's 2 of sudu jus limau.
- You need 1/2 of sudu garam.
- It's 2 of sudu gula.
- Prepare 2 of sudu cili sos.
- Prepare 1/2 cawan of air rebusan ayam.
- You need 4 of sudu kicap lemak manis.
- It's 7 of biji cili api.
- Prepare Daun of ketumbar untuk hiasan.
Nasi Ayam Thai instructions
- Basuh beras basmathi. Rendam dengan air selama 1/2 jam. Selepas 1/2 jam, bilas dengan air lalu dan toskan..
- Ketuk bawang putih dan halia. Masukkan kedalam periuk bersama air, ayam dan serbuk nasi goreng ayam. Kacau & biar mendidih..
- Bila ayam dah separuh masak, tutup api. Masukkan beras kedalam periuk. Ambil 2 cawan air rebusan ayam, tambah dalam periuk nasi tadi. Susun ketulan ayam atas beras..
- Tutup periuk, masak guna api perlahan dan biar sehingga nasi dan ayam masak. Nak guna rice cooker pun boleh. Bila ayam dan nasi dah masak elok, gemburkan nasi. Lebihan air rebusan ayam dijadikan sup..
- Kemudian sediakan sos. Kisar bawang putih, halia, akar ketumbar, jus limau, garam....
- Gula, cili sos dan air rebusan ayam tadi. Kisar separuh lumat..
- Masukkan kicap manis, cili sos & air rebusan ayam. Kisar lagi sampai betul betul lumat..
- Hidangkan nasi bersama ayam, sup dan sos thai. Hidangkan juga bersama ulam pilihan. Siap!.
Recipe: Appetizing Nasi Ayam Thai
Reviewed by subindo drakor gratis
on
Mei 17, 2020
Rating:
Tiada ulasan: