Ayam Masak Kurma. Doakan agar kita dapat masuk ke bulan Ramadhan dan semoga ianya menjadi Ramadhan terbaik dalam hidup kita. Sesungguhnya harga syurga sangat murah di. Resipi Ayam Masak Kurma, hidangan yang tak asing lagi setiap di kenduri kendara.
Hi Semua, kali ini Che Nom nak kongsikan resepi Ayam Masak Kurma. Sama seperti kari, hidangan ni sangat terkenal di kalangan masyarakat Melayu, juga dipercay. Masak kurma antara kegemaran Bak, dia suka samada kurma daging atau ayam, janji jangan pedas. You can cook Ayam Masak Kurma using 14 ingredients and 6 steps. Here is how you cook it.
Ingredients of Ayam Masak Kurma
- It's 1/2 of ekor ayam (potong kecil).
- You need 1/2 kotak of santan.
- It's 2 of pek rempah kurma (pek kecil).
- Prepare 2 of tangkai cili padi (hiris).
- Prepare 3 of biji kentang (potong 4).
- Prepare 3-4 cawan of air.
- It's of Bahan Tumis.
- Prepare 1 of biji bawang besar (dihiris).
- Prepare 2 ulas of bawang putih (dihiris).
- It's 1 of inci halia (dihiris).
- It's 1 batang of kayu manis.
- It's 1 of biji bunga lawang.
- It's 1 of biji cengkih.
- Prepare 2 of biji buah pelaga.
Resepi Ayam Masak Kurma paling ringkas mudah. Cara-cara. ayam dibersihkan & dibasuh lalu di toskan airnya Hari ni che mat masak kurma ayam. Plan asal nak bikin kari, tapi menu bertukar tanpa dirancang bila Bak nak makan kurma ayam. Baik lah kita dahulukan selera big boss.
Ayam Masak Kurma instructions
- Potong ayam, kemudian cuci bersih dan toskan air..
- Panaskan minyak dan masukkan bahan-bahan untuk menumis. Kacau rata sehingga naik bau..
- Masukkan rempah kurma yang telah dicampurkan dengan sedikit air. Kemudian masukkan air dan kentang. Biarkan kentang masak separuh lembut..
- Masukkan pula ayam dan santan. Kemudian kacau. Biarkan sekejap sehingga ayam masak dan kentang betul-betul empuk..
- Akhir sekali masukkan hirisan cili padi, garam, gula dan sedikit ajinamoto..
- Sedia untuk dihidang bersama nasi panas..
Tak susah nak bikin, senang saja. Rempah kurma tu ikut pilihan anda nak guna jenama apa atau guna yang rempah kurma timbang pun boleh. Che mat guna rempah kurma Baba's. Kebiasaannya masak kurma ini tidaklah pedas, karena lidah ini sudah biasa dengan masakan pedas, jadilah ayam masak kurma kali ini pun dapat tambahan cili kering sebagai penyumbang rasa pedasnya. Resep ini saya dapat dari blog Ami's Little Kitchen, tentunya dengan sedikit modifikasi sana sini oleh.
Tiada ulasan: