Nasi Minyak Ayam Masak Merah #phopbylinimohd. Sementara nasi minyak masak di dalam rice cooker, saya mula memasak Ayam Masak Merah. Bekerja di dapur kena ada planning juga untuk Kami sebenarnya memasak nasi minyak dan set ayam masak merah sebanyak dua kali. Pertama pada hari raya kedua untuk hidangan kami.
Nak belajar masak nasi ayam yang paling best? Lepas nasi masak, pindahkan ke dalam dulang hidangan. Sesudah minyak dibuang, anda bolehlah memotong dan menghidangkannya. You can cook Nasi Minyak Ayam Masak Merah #phopbylinimohd using 48 ingredients and 11 steps. Here is how you achieve that.
Ingredients of Nasi Minyak Ayam Masak Merah #phopbylinimohd
- You need of Nasi Minyak.
- Prepare of Bahan Bahan :.
- You need of beras basmathi (Moghul Faiza).
- Prepare of air.
- It's of susu cair.
- You need of biji bawang besar (di mayang).
- You need of bawang putih (di mayang).
- It's of inci halia (di hiris kasar).
- You need of sudu besar minyak sapi.
- It's of sudu besar minyak masak.
- You need of daun pandan (di simpul).
- It's of serai (di titik).
- It's of sudu besar sos tomato (tak letak pun takpe).
- It's of garam.
- It's of pewarna merah & hijau (ikut suka nak letak warna apa).
- Prepare of Bahan Tumis :.
- It's of kulit kayu manis.
- You need of kuntum bunga lawang.
- You need of biji cengkih.
- It's of biji buah pelaga.
- You need of Bahan Hiasan :.
- It's of daun sup (di hiris).
- You need of Bawang goreng (di tabur atas nasi).
- Prepare of Ayam Masak Merah.
- Prepare of Bahan Bahan :.
- It's of ketul ayam (potong sederhana besar).
- It's of sudu besar cili boh (cili kering blend pun boleh juga).
- You need of biji bawang besar (di hiris halus).
- Prepare of bawang putih (di hiris halus).
- It's of Kalau rajin boleh blend bawang besar n bawang putih ni.
- It's of biji bawang besar (di hiris bulat).
- You need of kulit kayu manis.
- It's of sudu besar cili sos.
- Prepare of sudu besar sos tiram.
- Prepare of Bahan Hiasan :.
- It's of daun sup (di hiris).
- You need of daun bawang (di potong).
- You need of Acar Jelatah.
- It's of Bahan Bahan :.
- It's of bawang besar di potong halus.
- You need of timun (di buang pulur dan di potong panjang2).
- It's of lobak merah (di hiris halus dan panjang2).
- It's of kobis (di hiris halus).
- It's of sudu besar gula.
- You need of sudu besar cuka makan.
- It's of air.
- You need of garam.
- You need of biji cili merah (di hiris).
Memang sangat ngam la nasi tomato dengan ayam masak merah ni. Kali ni saya nak tunjukkan ayam masak merah versi yang sangat mudah. 'Ayam masak merah' literally means chicken cooked in red sauce. The red sauce mentioned here comes from tomatoes and is mildly spiced with aromatics such as ginger, garlic and dried chillies. The chicken pieces are marinated with turmeric powder and deep fried before being braised in the spiced.
Nasi Minyak Ayam Masak Merah #phopbylinimohd step by step
- Basuh beras bersih2 dan rendam sekejap dalam 20 minit. Kemudian tapis n toskan..
- Panaskan periuk nasi. Saya tumis terus dalam periuk elektrik tu je. Masukkan minyak sapi dan minyak masak..
- Masukkan bahan tumis, daun pandan dan serai. Tumiskan sebentar sehingga harum..
- Masukkan bawang besar, bawang putih yang di mayang dan halia. Tumis sebentar hingga harum baunya..
- Kemudian masukkan susu cair dan air secukupnya. Perasakan dengan garam dan gaul rata. Kemudian masukkan beras yang telah di toskan tadi..
- Tutup periuk dan biarkan nasi masak macam biasa. Bila nasi dah masak letakkan beberapa titik pewarna hijau dan merah. Kemudian gaul rata. Tadaaa! Dah siap. Boleh la di hidangkan bersama ayam masak merah dan acar jelatah..
- Ayam di perap sebentar dengan garam dan kunyit. Kemudian panaskan minyak dan goreng ayam hingga masak..
- Kemudian keluarkan lebihan minyak gorengan ayam dan tinggalkan dalam 1 senduk je. Tumiskan bawang besar, bawang putih dan kulit kayu manis hingga naik bau..
- Akhir sekali masukkan ayam goreng dan gaul rata. Masukkan bawang besar yang di hiris bulat. Kacau sekejap agak2 bawang dah layu boleh tutup api. Boleh la di hidangkan bersama nasi minyak. Taburkan sedikit daun bawang dan daun sup..
- Masukkan cili boh dan tumis hingga cili benar2 masak. Guna api perlahan. Kemudian masukkan cili sos dan sos tiram. Masukkan air (agak2 nak kuah banyak mana) dan kacau rata. Biarkan hingga sedikit kering dan naik minyak. Saya tak letak garam sebab sos tiram dah masin..
- Untuk acar jelatah gaulkan semua bahan bahan di atas dan masukkan dalam peti ais selama 1 jam hingga semua rasa sebati. Boleh adjust rasa ikut citarasa masing2..
Cara membuat minyak ayam: - Panaskan sedikit minyak di teflon, masukkan kulit ayam, masak dengan api kecil sampai kulit mengering. Angkat kulit - Masukkan bawang putih cincang, aduk-aduk sampai wangi dan kecoklatan. Kredit foto: Nur Sakinah (Gambar nasi bukan menggunakan resepi dibawah). Nasi tomato sememangnya sinonim dan menjadi menu kegemaran rakyat tempatan yang dipasangkan dengan ayam masak merah. Menu ini biasanya tidak selalu disediakan.
Tiada ulasan: