How to Make Yummy Kari Kepala Ikan Merah

Kari Kepala Ikan Merah. Kari kepala ikan (gulai ikan merah). Resepi Kari Kepala Ikan sedap, menggunakan ikan merah boleh jugak di ganti dengan siakap, di hidang bersama air asam tomato. Menu lazat untuk hidangan tengah hari.

Kari Kepala Ikan Merah Kepala ikan merah dimasak dalam kari gaya Kerala dengan sayur-sayuran yang pelbagai seperti bendi dan terung. Kari kepala ikan adalah hidangan dalam masakan Malaysia dan Singapura dengan asal-usul India dan Cina. Kepala ikan merah dimasak dalam kari gaya Kerala dengan sayur-sayuran yang pelbagai seperti bendi dan terung. You can have Kari Kepala Ikan Merah using 22 ingredients and 3 steps. Here is how you achieve that.

Ingredients of Kari Kepala Ikan Merah

  1. It's of ekor kepala ikan merah sedang besar.
  2. Prepare of sudu kecil halba.
  3. It's of tangkai daun kari.
  4. Prepare of kari ikan Babas.
  5. You need of sudu besar cili kering blend.
  6. You need of bendi.
  7. It's of biji clii merah.
  8. It's of biji cili hijau.
  9. Prepare of biji tomato belah 4.
  10. Prepare of bawang putih belah 2.
  11. It's of bawang merah dipotong.
  12. It's of inci halia dipotog panjang.
  13. You need of biji bawang besar belah 4.
  14. You need of bawang merah blend.
  15. Prepare of sudu kecil bawang putih blend.
  16. Prepare of sekawan (kulit kayu manis, buah pelaga, cengkeh dan bunga lawang) sepaket kecil.
  17. You need of santan kotak.
  18. You need of yougurt asli.
  19. You need of sudu kecil garam.
  20. It's of segengam asam jawa dijadikan pes.
  21. It's of air.
  22. You need of minyak untuk menumis.

Biasanya jenis kepala ikan merah paling sedap dimasak kari. Lebih-lebih lagi kalau daging ikan itu lembut, tidak bau hanyir dan kuah kari pekat, makin terliur dibuatnya ingin menghisap kepala ikan sampai licin. Tanpa tunggu lama, mari tengok resepi kari kepala ikan yang dikongsikan oleh Mas. Seterusnya, masukkan ikan merah dan bendi.

Kari Kepala Ikan Merah step by step

  1. Bersihkan kepala ikan. Sediakan kuali. Panaskan minyak. Tumiskan 4 sekawan, halba dan daun kari. Masukkan bawang potongl serta halia dan bawang blend. Tumis hingga wangi. Masukkan kari ikan dan cili kering blend. Tumis hingga pecah minyak..
  2. Masukkan air asam jawa, santan dan yougurt. Ketika ini boleh tambah air dan gaul rempah hingga sebati.Biar mendidih seketika..
  3. Masukkan kepala ikan serta sayur bendi, tomato dan kedua-dua cili. Tutup kuali biar ikan masak. Tambah garam dan boleh dihidang bersama nasi panas..

Bubuh garam secukup rasa bersama hirisan cili merah, cili hijau dan tomato. Resipi: TERIMA KASIH PEGAWAI PERHUBUNGAN AWAM INTEKMA RESORT & CONVENTION CENTRE, HAZMIL. Kebiasaannya, kepala ikan sedap dimasak kari berbanding lain. Menyedari perkara itu, Restoran Ministry of Fish Head Curry (MOF) menyediakan hidangan kari kepala ikan merah terbaik menggunakan resipi turun temurun dari Asia Selatan. Uniknya hidangan ini, ia tidak menggunakan.

How to Make Yummy Kari Kepala Ikan Merah How to Make Yummy Kari Kepala Ikan Merah Reviewed by subindo drakor gratis on Jun 17, 2020 Rating: 5

Tiada ulasan:

Dikuasakan oleh Blogger.