How to Make Yummy Kari kepala ikan siakap

Kari kepala ikan siakap. Resepi Kari Kepala Ikan sedap, menggunakan ikan merah boleh jugak di ganti dengan siakap, di hidang bersama air asam tomato. Menu lazat untuk hidangan tengah hari. Kari kepala ikan adalah hidangan dalam masakan Malaysia dan Singapura dengan asal-usul India dan Cina.

Kari kepala ikan siakap Hidangan ni adalah 'specialty' beliau kerana suaminya berketurunan India. Meski hanya 'kepala ikan' namun ada kenikmatan tersendiri saat menyantap sajian yang satu ini. Bumbu yang meresap hingga ke sela-sela tulangnya sangat lezat untuk 'dihisap' dan dilahap. You can have Kari kepala ikan siakap using 15 ingredients and 5 steps. Here is how you cook that.

Ingredients of Kari kepala ikan siakap

  1. You need of kepala ikan siakap.
  2. It's of bawang merah (blend).
  3. It's of bawang putih(blend).
  4. Prepare of besar ibu jari tangn halia(blend)".
  5. You need of cili kisar 1 sudu.
  6. Prepare of kari ikut suka berapa bnyak.
  7. It's of biji halba sikit.
  8. You need of sekawan(xtau hang jgn duduk dapo).
  9. Prepare of bendi(jgn potong buat campak je).
  10. You need of tomato(potong lah 4.. takdan nak makan sbiji besaq2).
  11. Prepare of cili merah besar(1 je xyah potong buat campak bagi meriah dlm periuk).
  12. You need of sudu kecik blackpepper.
  13. You need of santan kotak kecik.
  14. It's of air.
  15. You need of rempah kari.

Anda tidak akan menjumpai rasa dan bau amis ikan dengan resep praktis di bawah ini. Biarkan sampai hampir hampir mendidih, masukkan ikan. Biarkan sampai betul betul mendidih, renihkan sekejap utk dapatkan texture kari yg menarik. Kari kepala ikan adalah hidangan dalam masakan Indonesia, Singapura, dan Malaysia oleh masakan Melayu dengan pengaruh kultur kuliner India dan Peranakan.

Kari kepala ikan siakap step by step

  1. First panaskan minyak, tumis 3 sekawan biji halba smpai naik bau...
  2. Lepas tu masuk kn daun kari smpai naik bau.
  3. Masuk kn bahan blender +bancuhan rempah kari.masak smpai pecah minyak. lepas pecah minyak masukkn air..didihkan...
  4. Lepas air didih masukkn sntan biarkan didih lagi sekali lepas tu boleh masukkn ikan dan sayur yg ada.masukkn perasa secukup.. biarkan masak sekejap...
  5. Last sekali aku masukkan blackpepper yg dah blend halus.. okay..siap !.

Kari ini biasanya disajikan dengan nasi atau roti, bahkan sebagai hidangan bersama. Gulai ikan adalah jenis kuliner makanan yang berbahan ikan dengan bumbu rempah-rempah yang dimasak dengan santan berwarna kuning khas masakan padang. Kuah gulai kepala ikan berwarna kuning karena mengandung sari kunyit sehingga disebut kari. Ramai memuji tempat makan ini dan dikatakan kari kepala yang tersedap di Kuala Lumpur. First time makan Kari Kepala Ikan Salmon!

How to Make Yummy Kari kepala ikan siakap How to Make Yummy Kari kepala ikan siakap Reviewed by subindo drakor gratis on Julai 17, 2020 Rating: 5

Tiada ulasan:

Dikuasakan oleh Blogger.