Onde-Onde Labu (Buah Melaka). Onde-onde Labu Biasanya Asyila suka buat Onde² Pandan Kalinie buat campur dengan labu pula. Suka buat onde-onde dari remaja lagi. Buah Melaka Onde Onde Edisi Sambut Ramadan.
Brilio.net - Camilan onde-onde merupakan salah satu jajanan yang digemari banyak orang. Selain rasanya yang enak dan bentuknya yang bulat, taburan wijen membuat makanan ini terasa lebih gurih. Camilan ini sangat cocok dinikmati sebagai sajian saat kumpul bersama teman ataupun keluarga. You can cook Onde-Onde Labu (Buah Melaka) using 5 ingredients and 8 steps. Here is how you achieve that.
Ingredients of Onde-Onde Labu (Buah Melaka)
- You need of labu yang telah direbus & dilecek.
- It's of tepung pulut (blh tambah @ kurang ikut kesesuaian).
- Prepare of Gula kabung/gerek secukupnya (potong dadu).
- It's of Air suam secukupnya.
- It's of Kelapa parut gaul sedikit garam (kukus sekejap).
Resepi Kuih Onde Onde - Aduh apa nak buat dengan labu sepotong ni? Nak dibuang sayang pulak, nak masak macam untuk kepalang sikitnya. Dok ler tergolek dalam peti tu. Suruh hubby beli lagi labu untuk ditambah untuk dimasak sira labu, belum lagi dia berkesempatan.
Onde-Onde Labu (Buah Melaka) instructions
- Labu direbus/kukus, kemudian dilecek (kalau rebus tapis buang air).
- Masukkan tepung ke dalam bekas labu yang telah dilecek tadi. Tuang air suam sedikit demi sedikit sambil gaul tepung sampai jadi doh. Doh tu jangan keras sangat atau terlalu lembik. Biar sedang-sedang ja ya.
- Ambil sedikit adunan tepung. Leperkan diatas tapak tangan, kemudian letak gula gerek/kabung..
- Bulat-bulatkan adunan. Letak atas talam yang disapu minyak atau ditabur tepung..
- Panaskan air dalam periuk. Bila air tu dah mendidih masukkan buah melaka tadi satu persatu..
- Tunggu sampai buah melaka timbul, angkat dan masukkan kedalam besen berisi air sejuk. Biarkan sekejap..
- Tapis buah melaka tersebut. Gaulkan dengan kelapa parut..
- Sedia untuk dihidang š.
Ondeh-Ondeh, Pandan-Flavored Glutinous Rice Balls with Palm Sugar, Buah Melaka, Klepon. In Malaysia and Singapore, onde-onde is referred to these delicious glutinous rice balls filled with gula melaka (palm sugar). As you bite into an Onde-Onde, the melted palm sugar flows out. Cara-cara Membuat Buah Melaka / Onde Onde Salut buah melaka dengan kelapa parut dicampur dengan sedikit garam dan gaul rata. Buah melaka/onde-onde gebu dan enak sedia untuk dihidang.
Tiada ulasan: