Roti Paung Gebu Gebas. Resepi roti paung kosong yang lembut ditambah dengan rasa yang gebu memang sesuai dimakan untuk setiap waktu. Memang lepas ni buat sendiri Alahai sedapnya resepi roti paung yang bakal kami siarkan resepi ini. Walaupun sekadar roti kosong, terus kami suka sebab ianya gebu dan lembut.
Walaupun tanpa Breadmaker, cara membuat ini paling mudah dan menjadi. Mungkin ramai yang tidak tahu dari mana asalnya roti roti paung, sejenis roti bun kecil kosong tanpa. Membuat roti gebu memang impian kita apabila membuat roti. You can cook Roti Paung Gebu Gebas using 15 ingredients and 12 steps. Here is how you achieve it.
Ingredients of Roti Paung Gebu Gebas
- It's of air.
- Prepare of susu pekat.
- You need of biji telur gred B.
- Prepare of tepung high protein.
- It's of susu tepung full cream.
- Prepare of gula.
- You need of paket @ 11 g instant yeast.
- You need of dough softener @ RFB (Rusman Fluffy Booster).
- Prepare of RPD (Rusman Pearl Dust).
- It's of shortening.
- You need of garam pink.
- It's of Inti Marjerin.
- You need of sudu besar marjerin.
- It's of sudu besar gula putih kasar.
- You need of sudu besar susu full cream.
RASA berikan resipi mudah untuk anda buat sendiri roti gebu di rumah. Roti begini sedap dimakan begitu sahaja. Kalau tak pun cecah dengan kari. Kalau nak cepat, sapu je dengan mentega atau marjerin.
Roti Paung Gebu Gebas step by step
- Masukkan semua bahan dalam breadmaker@mangkuk menguli kecuali marjerin dan garam. Uli sampai menghasilkan doh kasar dan tidak melekat di tangan. Optional ingredients tu mai x guna..
- Masukkan garam dan marjerin. Uli sampai elastik..
- Dalam mangkuk lain buat intinya ya. Campur semua bahan. Kacau sebati..
- Okay, bila dah elastik macam ni. Bahagikan doh. 15 g setiap satu biji doh..
- Roundingkan semua dan perap 10 minit tutup dengan tuala lembab atau plastik..
- Lepas 10 minit, ambil start dengan yang mula-mula kita rounding tadi. Isikan dengan inti marjerin..
- Susun cantik-cantik dalam loyang.
- Letakkan dalam oven atau tutup dengan plastik supaya doh tidak terkena angin..
- Bila dah naik 2@3 kali ganda. Spray dengan air..
- Panaskan oven suhu 170°c selama 10 minit. Lepas tu bakar roti 170°c selama 15-20 minit. Loyang letak rak paling bawah ya.
- Dah masak terus keluarkan dan oleskan dengan marjerin bahagian atas roti tu. Sejukkan atas redai..
- Dah suam-suam kuku tu boleh terus makan. Kalau makan time panas-panas tak best sangat la. To fluffy..
Masukkan butter, uli lagi sehingga kenyal. Pada saya, ini adalah resepi yang paling mudah tapi hasilnya confirm lembut Hasilnya dapatlah roti putih yang gebu gebas dan sangat lembut bila dimakan. "Sedap & gebu" ni anak-anak lah yang jadi jurinya sampai rasa nak lagi. Resepi roti paun manis lembut dan gebu. Resepi yang ingin dikongsi hari ini Pau kukus simple. Ia telah diterbitkan semula dengan kebenaran.
Tiada ulasan: