Onde onde ubi beet. Onde-onde ini resep hasil modifikasi pribadi ya,,rasanya enak banget. Tips saya saat menggoreng harus sabar. Assalaamualaikum diet yang ga ribet ya aku banget, bisa ngemil enak atau makan enak, asal atur porsi dan benar pengolahan nya aku share cara buat onde ubi.
They are either made from sweet potato or glutinous rice flour. The cute little onde-onde-also spelled as ondeh-obdeh-are infused with pandan (screwpine leaf) juice and filled with "Gula Melaka". Brilio.net - Camilan onde-onde merupakan salah satu jajanan yang digemari banyak orang. You can cook Onde onde ubi beet using 10 ingredients and 11 steps. Here is how you achieve it.
Ingredients of Onde onde ubi beet
- Prepare of tepung beras pulut.
- You need of tepung beras.
- It's of hampas ubi beet.
- You need of Kapur makan (sebesar biji buah pelaga).
- You need of Secawan air.
- You need of Kelapa parut putih.
- Prepare of garam.
- It's of Sekeping nisang/gula melaka.
- Prepare of air untuk rebusan.
- You need of Sehelai daun pandan untuk air rebusan.
Selain rasanya yang enak dan bentuknya yang bulat, taburan wijen membuat makanan ini terasa lebih gurih. Camilan ini sangat cocok dinikmati sebagai sajian saat kumpul bersama teman ataupun keluarga. PERNAHKAH anda makan kuih onde-onde atau buah Melaka? Onde-onde merupakan sejenis kuih tradisional yang sesuai untuk dijadikan hidangan pagi atau minum petang.
Onde onde ubi beet step by step
- Gaulkan tepung pulut, tepung beras dan hampas ubi beet (boleh juga gunakan ubi beet kisar bersama jusnya).
- Tepung beras menjadi berwarna merah setelah di Gaul sebati bersama hampas ubi beet.
- Larutkan Kapur makan didalam air, biarkan seketika untuk mendakkan bahagian putih Kapur, kemudian gunakan bahagian air jernih sahaja untuk bancuhan tepung.
- Masak air rebusan bersama sehelai daun pandan. Biarkan mendidih..
- Gaul sebati air Dan tepung (Saya suka mengaul menggunakan chopsticks kerana dapat kurang melekat di senduk atau Kari).
- Gaul sehingga adunan lembut tetapi tidak melekat di tangan.
- Gula melaka/nisang di potong siap untuk saiz sebiji kuih onde².
- Sediakan kelapa parut yg digaul bersama garam (kelapa parut elok dikukus terlebih dahulu atau panaskan didalam microwave bagi mengelakkan cepat masam).
- Bulatkan adunan kemudian leperkan, Dan masukkan gula melaka/nisang kemudian tutup Dan gentel bulat.
- Setelah siap digentel bersama inti, terus masukkan kedalam air rebusan, Dan nagkat apabila tepung sudah terapung, memandakan tepung sudah masak.
- Khih yg di angkat dari.air rebusan terus di letakkan di atas kelapa parut Dan di golek2 sehingga bersalut bagi mengelakkan tepung melakat antara satu sama lain. Onde onde ubi beet sedia untuk dihidang Dan di nikmati.
Kuih bersaiz comel ini semestinya menjadi kegemaran masyarakat tempatan. Resep Onde Onde - Onde onde merupakan salah satu cemilan tradisional Indonesia. Kue sangat digemari oleh masyarakat nusantara. Jenis cemilan khas Indonesia ini pun beragam dan banyak pilihan, bergantung pada selera masing-masing. Learn how to make soft yet lightly chewy onde onde filled with aromatic coconut sugar.
Tiada ulasan: