[Ayam] Ayam Masak Merah. Learn how to make Ayam Masak Merah from basic, a signature Malaysian Dish that made with chicken, spice and red chill oil. It is complex, spicy yet appetizing. 'Ayam masak merah' literally means chicken cooked in red sauce. The red sauce mentioned here comes from tomatoes and is mildly spiced with aromatics such as ginger, garlic and dried chillies.
Ayam bisa diolah jadi berbagai menu masakan yang menggugah selera, seperti digoreng atau dibakar. Resepi Ayam Masak Merah ala Kenduri yang sangat sedap dan anda harus mencubanya. Resepi Ayam Masak Merah yang ini diambil dari blog Ana Suzana yang dipelajari dari ayahnya yang merupakan seorang tukang masak bagi Serius, sangat sedap Ayam Masak Merah ini dan pastinya ia akan menjadi a keeper recipe untuk masakan Ayam Masak Merah saya di masa masa hadapan. You can have [Ayam] Ayam Masak Merah using 14 ingredients and 5 steps. Here is how you cook it.
Ingredients of [Ayam] Ayam Masak Merah
- It's of ketul ayam (dilumur dengan 1 sb kunyit dan 1 sk garam).
- Prepare of sekawan (1 bunga lawang, 1 kayu manis, 1 pelaga dan 1 cengkih).
- You need of serai.
- Prepare of sk asam jawa.
- It's of biji tomato.
- It's of sb garam.
- You need of sk gula.
- Prepare of sudu sos cili.
- You need of biji bawang besar.
- Prepare of Bahan kisar.
- Prepare of tangkai cili kering.
- You need of biji bawang merah.
- Prepare of bawang putih.
- Prepare of inci halia.
Ayam Masak Merah - Although it shares basic similar spices to Chicken Curry. Lucky me, Bee had made it easier by suggesting Ayam Masak Merah or chicken cooked in rich creamy spicy tomato sauce. Saya pilih untuk buat menu simple dan senang je hari ni iaitu ayam masak merah. Resepi ni memang sangat mudah untuk disediakan.
[Ayam] Ayam Masak Merah instructions
- Goreng ayam separuh masak..
- Panaskan minyak. Masukkan 4 sekawan dan serai. Kemudian Tumis bahan kisar sehingga pecah minyak. Kemudian tambah air dan biarkan pecah minyak sekali lagi.
- Kemudian masukkan ayak yang telah digoreng tadi. Kacau sekata..
- Masukkan tomato dan bawang besar. Masukkan air jika perlu. Perasakn dengan garam dan gula..
- Kacau sekata biarkan mendidih sebentar dan pecah minyak.. Siap..
Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan hirisan sehingga menjadi layu. Seterusnya masukkan bahan kisar dan gaul rata. Lepas tu masukkan cili kering yang telah dikisar dan sos cili. Ayam masak merah is a staple among Malaysians as it's spotted almost everywhere and there is no such rice dish it does not complement. Literally translated as "chicken cooked red"- chicken chunks are first fried to golden perfection then submerged into a thick gravy that brims with colours and flavours.
Tiada ulasan: