How to Cook Tasty Bihun sup utara campur

Bihun sup utara campur.

Bihun sup utara campur You can have Bihun sup utara campur using 11 ingredients and 6 steps. Here is how you achieve it.

Ingredients of Bihun sup utara campur

  1. It's of Tulang,daging dan perut lembu(anggaran 3 kg).
  2. You need 4 of inci halia.
  3. You need 1 of paket sup bunjut tulang.
  4. It's 2 of biji bawang besar.
  5. It's 8 ulas of bawang putih.
  6. You need 4 liter of air(/secukupnya utk merebus dn kuah sup).
  7. You need 3 of sudu besar garam.
  8. Prepare 5 of sudu minyak utk menumis.
  9. Prepare 1 of kampit bihun.
  10. It's 1 batang of daun sup dan daun bawang.
  11. It's 1 of paket bawang goreng.

Bihun sup utara campur step by step

  1. Kitab/perut lembu direbus sekejap.kemudian potong kecil perut tadi dan rebus sekali lagi hingga empuk..
  2. Tulang dan daging juga ditebus selam satu jam atau hingga empuk..
  3. Buka bunjut sup.kisar bersama bawang merah dan putih dan halia.kisar hingga betul2 hancur.panaskan minyak kemudian tumis bahan kisar tadi.tumis hingga naik bau wangi dan nampak agak garing..
  4. Bila dah garing bahan tumisan tadi,tutup api.masukan bahan tumis kedalam periuk rebusan tulang dan daging.masukkan juga perut yg dipotong kecil tadikan.biarkan mendidih selama duapuluh minit.masukan garam.rasakan garam secukpnya.siap.boleh ditutup api..
  5. Celur bihun hingga lembut.masukkan sedikit pewarna kuning(tak letak pewarna pun tak pe).angkat dan toskan..
  6. Untuk hidangan letak bihun kedalam mangkuk.tuang kuah sup,taburkan daun sup,bawang goreng,tauge dan sambal.siap.selamat menjamu selera..

How to Cook Tasty Bihun sup utara campur How to Cook Tasty Bihun sup utara campur Reviewed by subindo drakor gratis on Januari 31, 2021 Rating: 5

Tiada ulasan:

Dikuasakan oleh Blogger.