STEW KePaK AyaM LAdA HiTAm. Stew Ayam Kentang & Cendawan siap untuk dinikmati bersama roti! ---- - Kredit Muzik: marmosetmusic.com Kru: Producer - Ihsan Ihsani Chef - Ihsan Ihsani Videographer & Editor - Shin Ling Eyu. Resep cara membuat saus lada hitam: Tumis bawang bombay dan bawang putih sampai harum, kemudian tambahkan air. Masukan bumbu bumbu seperti saus tomat, kecap.
Nah, agar anda bisa menyajikan hidangan ini dirumah, maka mari kita simak resep mudahnya dibawah ini. Lihat juga resep Ayam-Jagung Masak Kuah Lada Hitam enak lainnya. AYAM lada hitam merupakan salah satu hidangan spesial yang bisa dinikmati siapa saja. You can have STEW KePaK AyaM LAdA HiTAm using 17 ingredients and 9 steps. Here is how you achieve it.
Ingredients of STEW KePaK AyaM LAdA HiTAm
- Prepare 500 gm of Chicken wings/Kepak ayam.
- It's 1/4 sudu teh of Garam halus.
- It's 1/4 sudu teh of Serbuk kunyit (Optional).
- You need 300 gr of Kentang dipotong Wedges.
- You need 2 sudu teh of Lada hitam ditumbuk kasar.
- It's 1 sudu teh of Garam.
- You need 1 sudu teh of Stok ayam.
- You need 1/2 biji of Bawang besar dihiris panjang.
- You need 4 sudu besar of Kicap manis ABC.
- Prepare 50 ml of Minyak Sayur untuk menumis.
- Prepare 400 ml of Air.
- It's Secukup rasa of Minyak goreng untuk menggoreng Ayam & Kentang.
- Prepare of 👉 Bumbu dikisar.
- It's 5 ulas of Bawang merah.
- You need 3 ulas of Bawang putih.
- It's 3 biji of Buah keras dipanggang.
- You need 1 cm of Halia.
Tidak perlu membeli, kamu bisa juga lho memasak ayam lada hitam sendiri di rumah. Ayam lada hitam adalah tumis dada ayam dengan lada hitam, paprika, bawang putih, bawang bombai, dan jahe. Ayam lada hitam siap disantap dengan nasi putih hangat. Bagi pecinta ayam, mungkin hidangan ayam lada hitam ini sudah sangat familiar.
STEW KePaK AyaM LAdA HiTAm step by step
- Sediakan bahan-bahan. Maaf ya lupa tangkap gambar halia.
- Cuci bersih kentang (jangan kupaskan kulitnya) potong jadi 2, kemudian dipotong menjadi wedges. Ketepikan. Cuci bersih kepak ayam, toskan, kemudian tambahkan garam dan serbuk kunyit, gaul rata ayam, ketepikan.
- Kisarkan sehingga halus, bawang merah, bawang putih, halia dan buah keras. Ketepikan.
- Panaskan minyak goreng, gorengkan kentang sehingga masak, keluarkan, dan toskan.
- Panaskan minyak gorenng, goreng ayam sehingga separuh masak (jangan sampai kering).
- Panaskan minyak sayur (saya gunakan minyak zaitun) tumiskan bawang besar sehingga layu, masukkan bumbu yang dikisar, tumis sehingga masak.
- Masukkan air, kicap dan ayam, kacau rata, tutupkan dan masak sehingga masak dan kuah memekat.
- Masukkan kentang goreng, garam, stok ayam, dan lada hitam, gaul rata, betulkan rasa. Padamkan api dan keluarkan.
- Taddaaaaa.....STEW Kepak AyaM LAdA HiTAm sedia untuk dihidangkan sekarang. nikmatilah....😘😘😘😘.
Perpaduan rasa pedas, manis, dan asin yang pas membuatnya semakin Setelah itu, tambahkan potongan ayam, lada hitam, garam, gula, kecap manis, dan saus tiram. Kan best kalau dapat menikmati semangkuk Stew Ayam, Cendawan & Kentang panas ini pada hari yang sejuk. Boleh dimakan dengan pelbagai cara, anda boleh menikmati Stew Ayam ini dengan sepinggan nasi putih panas, dicicah dengan roti, ataupun dimakan saja. Bumbu lada hitam yang pedas hangat plus bawang bombay yang wangi membuat sayap ini jadi pedas-pedas enak! Cara membuat Resep Ayam Kecap Lada Hitam.
Tiada ulasan: