LAKSA Penang.
You can have LAKSA Penang using 28 ingredients and 11 steps. Here is how you achieve that.
Ingredients of LAKSA Penang
- It's 700 gm of Ikan Selayang/Ikan Sardin (lagi banyak lagi sedap).
- It's 20 gm of Asam Keping.
- It's 2 liter of Air.
- You need 1 kg of Mee LAKSA tepung beras.
- Prepare 2 batang of Serai ditumbuk.
- It's 10 gm of Halia dihiris nipis.
- It's 10 biji of Daun Kesum.
- You need 1 biji of Bunga Kantan di belah 4.
- Prepare 150 gm of Pes cili (boleh lebih).
- It's 50 gm of Asam Jawa dicairkan.
- You need Secukup rasa of Gula pasir.
- You need Secukup rasa of Garam.
- You need Secukup rasa of Serbuk ayam.
- You need of 👉 Bumbu dikisar.
- It's 5 gm of Kunyit.
- You need 100 gm of Bawang merah.
- It's 30 gm of Bawang putih.
- Prepare 30 gm of Lengkuas.
- Prepare 10 gm of Belacan bakar.
- You need of 👉 Topping.
- Prepare Secukup rasa of Hirisan timun.
- Prepare Secukup rasa of Hirisan Daun salad.
- Prepare Secukup rasa of Daun pudina.
- Prepare Secukup rasa of Hirisan cili padi merah.
- You need Secukup rasa of Limau kasturi/limau nipis.
- It's Secukup rasa of potongan Nanas.
- You need Secukup rasa of Bawang merah dihiris nipis.
- You need Secukup rasa of Pes udang.
LAKSA Penang step by step
- Sediakan bahan-bahan.
- Masukkan ke dalam kuali/periuk, air, ikan, dan asam keping, rebus sehingga ikan lembut. Keluarkan dan toskan ikan.
- Selepas sejuk, pisahkan daging ikan dari tulangnya. Lumatkan sebahagian daging ikan, dengan garpu/sudu(Kasar je... jangan hancur/ halus), kisarkan sebahagian lagi. Kisarkan tulang ikan dan air bekas rebusan ikan tadi, kemudian ditapis (kisar sebanyak 2-3 kali).
- Masukkan ke dalam pengisar, belacan bakar, bawang merah, bawang putih, lengkuas, dan kunyit, tambahkan air, kisarkan sehingga halus.
- Masukkan ke dalam periuk, bumbu yang dikisar, pes cili, daun kesum, bunga kantan, serai, halia, asam keping, air didihan ikan, ikan yang dilumat, kacau rata, dan rebuskan kuah menggunakan api kecil.
- Cairkan asam jawa, masukkan ke dalam kuah, masukkan gula pasir, garam, dan serbuk ayam, didihkan lagi dan betulkan rasa. Pastikan kuah laksa dimasak dengan lama, untuk mendapatkan rasa yang sedap.
- Cari menghidang: Tuangkan ke dalam mangkuk hidangan, mee laksa, nanas, timun, salad, hirisan bawang merah, daun pudina, kemudian siramkan dengan kuah laksa yang mendidih. Tambahkan hirisan cili padi, perahan limau nipis/kasturi dan pes udang. Hidangkan semasa masih panas..
- Mantaaappppppp 🤤🤤🤤.
- Nikmatilah...😘😘😘.
- Masam, pedas, enak, dan rasa manis dari ikan,memang sangat menggiurkan dan menyelerakan🤤🤤🤤.
- Selamat mencuba dan semoga berjaya 😘😘😘.
Recipe: Tasty LAKSA Penang
Reviewed by subindo drakor gratis
on
Januari 30, 2021
Rating:
Tiada ulasan: