Kuih Buah Melaka. Onde-onde sejenis kuih tradisional yang diperbuat daripada tepung pulut dan berintikan gula Melaka yang dipotong dadu. Di Kelantan Kuih ini juga digelar. Selalu orang jual buah melaka biasa yang salut dengan kelapa tu.
Kuih ini dipanggil sebagai kuih buah Melaka kerana ia menggunakan gula Melaka sebagai intinya. Cara-cara Membuat Buah Melaka / Onde Onde Salut buah melaka dengan kelapa parut dicampur dengan sedikit garam dan gaul rata. Buah melaka/onde-onde gebu dan enak sedia untuk dihidang. You can cook Kuih Buah Melaka using 11 ingredients and 7 steps. Here is how you cook it.
Ingredients of Kuih Buah Melaka
- You need of Bahan A.
- You need 2 cawan of tepung pulut.
- You need of secubit garam.
- Prepare of Bahan B (kisar & tapis).
- It's 3/4 cawan of air.
- You need 2 helai of daun pandan.
- It's of Bahan C (Gaul & kukus 10 minit).
- You need 1 of biji kelapa parut (ambil putih sahaja).
- It's of secubit garam.
- It's of Bahan D (potong dadu kecil).
- It's 4 keping of gula Nisan (bole juga gula gula kabung).
Orang pantai timur biasanya panggil kuih warna hijau berinti gula melaka ini sebagai Kuih Onde-onde manakala panggilan glamer lain buah melaka. Kalau kat terengganu, "gula melaka" kitaorang panggil. Resepi Buah Melaka, Resepi yang sangat mudah, hanya ikut langkah-langkah yang di nyatakan pasti menjadi, Buah Melaka adalah hidangan kuih muih terkenal dan sedap. Kuih buah Melaka atau lebih dikenali sebagai kuih onde-onde nendapat nama tersebut daripada buah pokok Melaka yang berwarna kuning kekuningan dan mempunyai rasa yang manis.
Kuih Buah Melaka step by step
- Kukus kelapa parut yang telah digaul bersama garam selama 10 minit...
- Sebatikan tepung pulut bersama garam.. masukkan air perahan daun pandan.. uli hingga tak melekat ditangan.. kalau kurang air bole tambah sikit lagi...
- Ambil sedikit adunan tepung leperkan dan bubuh gula diatasnya.. kemudian tutup kemas dan bulatkan.. buat hingga habis.
- Didihkan air didalam periuk.. masukkan adunan tepung yang sudah digentil.. masak hingga ia timbul.. biarkan dalam 2 minit selepas ia timbul baru diangkat.. supaya gula didalam kuih cair sepenuhnya dan tidak berketul...
- Angkat dan golekkan diatas kelapa.. biar kuih tersalut dengan kelapa.. sedia untuk dihidangkan...
- .
- Gambar yang adik kirim dikampung masa buat kuih ni...
Kuih keria atau kuih gelang adalah sejenis kuih tradisional Melayu yang berasaskan keledek dengan campuran tepung, gula dan garam. Ia dicanai dan dibentuk seperti cincin atau gelang tangan. The journey of the Nyonya Kuih goes a long way. According to our ancient history, it started during the intermarriages between the descendants of Chinese immigrants who came to Melaka and our local. Malay traditional delicacy, in Malaysia called buah melaka. be of glutinous rice and filled with palm sugar or brown sugar.
Tiada ulasan: