Asam pedas Kepala Ikan.
You can have Asam pedas Kepala Ikan using 12 ingredients and 7 steps. Here is how you cook that.
Ingredients of Asam pedas Kepala Ikan
- Prepare 1 of kepala ikan (belah 2).
- Prepare 2 of kuntum bunga kantan.
- You need 10 of tangkai daun kesom.
- It's 7 ulas of bawang merah.
- It's 10 of tangkai cili kering.
- It's 1 of inci lengkuas.
- It's 7 of biji bendi.
- It's 7 of biji tomato ceri.
- Prepare 200 ml of air.
- Prepare 2 keping of asam gelugor.
- Prepare 1 sudu teh of garam.
- You need of Minyak untuk menumis.
Asam pedas Kepala Ikan step by step
- Kisar bawang merah kemudian tumis sehingga bawang berwarna perang.
- Kisar cili kering, masukkan kedalam tulisan bawang merah, tumis sehingga Naik minyak.
- Bunga kantan Dan tomato dibelah 2, sekiranya tiada bunga kantan boleh Juga digunakan umbuk kantan..
- Masukkan air kedalam tumisan, masukkan asam keping, lengkuas yg telah diketuk serta garam, biarkan mendidih.
- Setelah mendidih, masukkan kepala ikan, daun kesom bunga kantan dan tomato.
- Biarkan mendidih 5 minit, kemudian masukkan bendi. Biarkan mendidih lagi 5 minit tutup API..
- Asam pedas lebih sedap di sediakan lebih awal, supaya Rasa masam masin Dan pedas menyerap kedalam ikan..
How to Prepare Appetizing Asam pedas Kepala Ikan
Reviewed by subindo drakor gratis
on
Jun 13, 2020
Rating:
Tiada ulasan: